Kedves Érdeklődő!
Üdvözöljük az Arsyl Kft. (régi Aro Ablak) weboldalán.

Szakszavak leírása


Profil:

A profil a műanyag nyílászárónak az a része, amit köznyelven keretnek vagy toknak mondanak. Ebbe építjük be az üveget. A gyártás folyamán nagyon fontos a pontos méretezés, és az illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében. Mindez az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Légkamra:

Ez az érték a profil egyik fontos jellemzője. Hogy egy szerkezet hány légkamrás az határozza meg, hogy a szerkezeten belül, az elválasztandó teret hány légréteggel választja el. Ez az érték öttől-nyolc kamrásig változhat. Minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő és hang szigetel, illetve annál jobb a statikája. Jelenleg ár-érték arány szempontjából az öt légkamrásnak a legnagyobb a piaci részesedése, lakossági felhasználás terén minden igény kielégíthető ezekből a profilokból. Ezt követi a hat kamrás szerkezet, ami már egy magasabb kategóriába tartozik és a nyolc kamrás szerkezet ami a műanyag nyílászárók prémium kategóriája.

K- Érték:

Hőszigetelési együttható. Egy építőanyag, (legyen az akár nyílászáró profil vagy tégla) K- értéke az az érték, ami megmutatja, hogy az építőanyag mindkét oldalán, 1 m2-es területen a levegő 1 K (C) hőmérsékletkülönbsége esetén 1 másodperc alatt (Jule - ban mérve) mekkora hőmennyiség áramlik át. Mértékegysége: W/m2K
A legújabb szakirodalomban a K-értéket egyre inkább az U-értékkel helyettesítik.
Megkülönböztetjük a nyílászáró profil (tok és ablakszárny) illetve az üvegezés K értékét.

Beépítési mélység:

Szintén a nyílászáró profil jellemzője, voltaképpen a profil vastagságát jelenti. Általában a légkamrák számával egyenes arányban nő. Az öt légkamrás szerkezetek általában 70mm, a hat kamrás 80mm-es beépítési mélységgel rendelkeznek. A beépítési mélység növelése javítja a műanyag ablak és ajtó statikáját, hő és hang szigetelését.

Vasalat:

A nyílást - és záródást működtető rendszer, melyet a felhasználó a kilincsel, mozgat, adott esetben lehetővé teszi a bukó, nyíló és résszellőző funkciót. A nyílászáró élettartamát főképpen a vasalat határozza meg. Általunk forgalmazott nyílászárókban ROTO-NT vasalttal, illetve német gyártmányú MACO biztonsági vasalattal találkozhatunk, mely magas élettartamot biztosít. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott termékeknél szintén teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Vasalati résszelőző:

Ez a szellőzés típus a kilincs negyedik állásában (nyílt; zárt; buktatott; résszellőzés) biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló műanyag ablak tetejét egy 2-7mm-re megnyitja. A vasalat az műanyag ablakot ez esetben még zárva tartja. Ezt a szellőző típust a műanyag ablakok tökéletes záródása miatti, légcsere hiány kiküszöbölésére használják. Elzárható, nyílt-égésterű gázkészülékekhez (ahol előírás a szabályozott légbevezető) nem elegendő!

Hibásműködés-gátló:

A vasalatba épített szerkezet, amely megakadályozza a nyitott ablakszárny úgynevezett kibuktatását ez által elkerülhető, a kibuktatott műanyag ablak leszakadása; sérülése.

Szabályozott légbevezető:

Erre a szellőztető típusra nagy szükség van akkor, ha az adott helységben nyílt égésterű gázüzemű készülék működik.
Ezek a légbevezetők HIGRO szabályzásúak, elzárni nem lehet őket. Az általunk forgalmazott ilyen légbevezető típustól függően 5-40 m3/h légcserét eredményeznek. A cserélt levegő mennyisége függ a külső belső légnyomás különbségtől és a belső levegő relatív páratartalmától!
Új gáz üzemű rendszer esetén (lakó ingatlanban), a gázszolgáltatók megkövetelik e készülék alkalmazását. Minden ilyen és egyéb esetben is JAVASOLJUK SZÉNMONOXID RIASZTÓ HASZNÁLATÁT is!

Üveg K vagy U értéke:

Az üveg K értéke az üveg hő veszteségi értéke. Minél alacsonyabb ez az érték annál jobb az üveg hőszigetelése.
Mértékegysége: W/m2K

  • Alap rétegrendű 4-16-4 –es üvegnél K=2,6 - 2,8 W/m2K
  • Ennél erősebb a 4-16-4 rétegrendű, de külső üvegrétegén átlátszó, lágy fém bevonattal ellátott úgynevezett Low-e üveg melynek K értéke K=1,4 W/m2K
  • Ezután úgy fokozzuk a hőszigetelést, hogy az 1,4 es üvegszerkezet légrését argon gázzal töltjük meg így K=1,1 W/m2K értékű üvegezést kapunk. Az általunk forgalmazott Aluplast profilok alap gyári üvegezése, ilyen K értékkel rendelkezik.
  • Tovább javul a K érték, ha a két üveg közötti távtartót, hőhídmentes anyagból építik az üvegbe Ez az úgynevezett, TOP-G las páramentes üveg K=1,0 W/m2K(Kétrétegű üvegek közül a legerősebb hőszigetelésű).
  • Pillanatnyilag a Háromrétegű 4-16-4-16-4 üveg a legerősebb hőszigetelésű szerkezet K=0,7 W/m2K értékű. Felépítésében azonos az előzővel csak plusz egy üveg hozzáépítésével.
  • Ezeken túl használatos még a biztonsági üveg, amit bár nem hőszigetelő tulajdonsága miatt alkalmaznak elsősorban, viszont K=1,0 értéke ezt a funkciót is nagyszerűen betölti. Szerkezete: 3-biztonsági fólia-3-16-4 tehát a külső felén két 3mm-es üveg közt biztonsági Mabisz fólia helyezkedik el, amitől az üveg nem törik, hanem csak hálósodik, majd 16mm légrés és 4mm üveg.

Nyitásirány:

A nyílászáró használati szempontjából, az egyik legfontosabb jellemző, a nyitásirány.
A nyitásirány megállapítása mindig a zsanér oldaláról történik. Tehát belülről nézve a szerkezet jobbos, ha egyszárnyú és a zsanér a jobboldalon van. Ugyanígy állapítjuk meg a nyitás irányát egy kifelé nyíló szerkezetnek (pl.: bejárati vagy erkélyajtó) tehát mindig a zsanér oldalról, vagyis amely oldalon található a zsanér olyan nyitásirányú a szerkezetünk (baloldalon Balos; jobb oldalon Jobbos).

Stadur:

Üveg helyett használatos műanyag ablak vagy ajtótokba építhető hőszigetelt átlátszatlan műanyag alapú panel. Abban az estben ahol nincs szükség kilátásra, de meg akarják, őrizni a nyithatóságot illetve nem kívánják befalazni a nyílást. Két műanyag lap közé purhab szerű szigetelő anyag van helyezve.

ÉMI minősítés:

Az építési termékek megfelelőségi igazolása, amit az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. (ÉMI Kht.) ad ki. A minősítést az Európai Közösségek Tanácsának 89/106/EGK Irányelve, és az azt módosító 93/68/EGK Irányelv, úgynevezett Építési Termék Irányelv előírásai alapján végzi.

ISO minősítés:

Az ISO egy nemzetközi szabványcsalád, aminek a versenyszférában legelterjedtebb rendszerszabványa az ISO 9001: 2000 Minőségirányítási és az ISO 14000 Környezetirányítási rendszerszabvány.

Szolgáltatásaink leírása:

Bontás:

A Bontás során a már meglévő, régi szerkezeteket, speciális orrfűrésszel elvágjuk és spájszer vassal keresztirányban összeroppantjuk, ezáltal a vakolat illetve a szerkezetek körüli kvent minimálisan vagy egyáltalán nem sérül.

Beépítés:

Helyszínre szállítás után, a nyílászárók beépítése szakszerű módon (milliméter pontossággal) történik. A már meglévő illetve kialakított nyílásba beékelünk, ezután tokon keresztül úgynevezett speciális turbó csavarral a falba rögzítjük. Ezután purhabbal körbefújva szigeteljük, illetve ragasztjuk.

Helyreállítás (téglaépületben):

A beépített nyílászárók körül, a purhab száradása után, kőművesmunkával, esetenként gipszkartonnal, ill. vakoló anyag (Rimano 6-30) felhasználásával úgynevezett szobafestésig vissza javítjuk a falak állapotát.

Helyreállítás (panel épületben):

A beépített nyílászárók körül, a purhab száradása után úgynevezett takaróléccel letakarjuk és szilikonozással körbejavítjuk a falat így esztétikailag teljes összképet kapunk.

Kulcsszavak amelyek alapján ránk talált:

műanyag, műanyag ablak, műanyag ablakcsere, műanyag ablakcsere akció, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászáró akció

ARSYL KFT. 1182 Budapest, Királyhágó út 73. T: +36 70 322 0422 ; +36 30 629 5609
info(kukac)arsyl.hu

Készítette a StarSoft